PYLEK

2xff#f0a24cxff2xff★xfxxfx★xff20xff100xff100xff3xff0xff50xff0

poniedziałek, 2 września 2019

Zdrowe Kukurydziane Ciasto z Śliwkami i Figą


Składniki :
  • 4 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2-3 śliwki 
  • 1 figa 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła 
  • 1/3 szklanki oleju (kokosowego/rzepakowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder (opcjonalnie) 
  • cynamon 
  • masło do wysmarowania blachy 
Sposób przyrządzenia :

1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Następnie małymi partiami dodawać erytrytol i ubijać, aż się całkowicie rozpuści. 
2.Gdy już piana się ubije zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka jedno po drugim, a na sam koniec pomału wlać olej i ubijać około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
3.Suche składniki prócz cynamonu przesiać przez sitko i wymieszać . Wsypać wszystko do masy i na najmniejszych obrotach ubijać do połączenia się wszystkich składników 
4.Ciasto wylać na wysmarowaną i oprószoną mąką kukurydzianą blaszkę/tortownicę. Wcisnąć do niego kawałki śliwek i figi, a następnie posypać całość według uznania cynamonem.
5.Piec przez 30-35 minut w 180°. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać odrobiną cukru pudru






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz