Składniki :
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2-3 śliwki
- 1 figa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła
- 1/3 szklanki oleju (kokosowego/rzepakowego)
- szczypta soli
- cukier puder (opcjonalnie)
- cynamon
- masło do wysmarowania blachy
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Następnie małymi partiami dodawać erytrytol i ubijać, aż się całkowicie rozpuści.
2.Gdy już piana się ubije zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka jedno po drugim, a na sam koniec pomału wlać olej i ubijać około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
3.Suche składniki prócz cynamonu przesiać przez sitko i wymieszać . Wsypać wszystko do masy i na najmniejszych obrotach ubijać do połączenia się wszystkich składników
4.Ciasto wylać na wysmarowaną i oprószoną mąką kukurydzianą blaszkę/tortownicę. Wcisnąć do niego kawałki śliwek i figi, a następnie posypać całość według uznania cynamonem.
5.Piec przez 30-35 minut w 180°. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać odrobiną cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz