PYLEK

2xff#f0a24cxff2xff★xfxxfx★xff20xff100xff100xff3xff0xff50xff0

środa, 16 września 2015

Arancini ( kule ryżowe )

Składniki:
  • 400 g ryżu ARBORIO
  • 3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
  • opcjonalnie szklanka białego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • masło do smażenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie szafran według uznania ( ja nie dawałam ) 
Farsz:
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g groszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sos pomidorowy z kartonika 
  • 150-200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrzązednia:

 UWAGA: Risotto lepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ przed formowaniem kul, risotto koniecznie musi być schłodzone w lodówce.

RISOTTO:
1. W garnku lub rondlu zeszklić cebulę w drobno posiekaną kostkę. Dodać ryż Arborio i ok. 2 minuty razem smażyć, aż również stanie się szklisty.
2.Następnie zmniejszyć płomień i podlać szklanką wina ( w wersji bez wina bulionem )
poczekać, aż wino/bulion wsiąknie w ryż i podlewać po chochelce bulionem do momentu, gdy ryż stanie się miękki. Jak risotto wystygnie, przed samym formowaniem dodać parmezan i jajko.

FARSZ:
1. Na patelni zeszklić cebule , dodać przeciśnięty czosnek i mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
2.Następnie dodać sos pomidorowy, groszek i dusić do zredukowania. Doprawić solą i pieprzem.
3.Odstawić do wystudzenia.

ARANCINI:
1. Na dłoń nabrać łyżkę ryżu, spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę farszu, kosteczkę sera i zawinąc w kulkę. Uformować tak pozostałe arancini, następnie obtoczyć je porządnie w bułce tartej i smażyć na głebokim oleju na złocisty kolor.

Smacznego:)




2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno, dawno nie robilam!
    A to idealny sposób na wykorzystanie resztkowego ryżu!
    :)

    OdpowiedzUsuń