PYLEK

2xff#f0a24cxff2xff★xfxxfx★xff20xff100xff100xff3xff0xff50xff0

czwartek, 3 października 2013

Karkówka w Sosie Własnym

Składniki na karkówkę:
  • 5 plastrów karkówki wołowej
  • przyprawa do karkówki (klasyczna)
  • 1 starta mała marchew
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 0,8 l wody
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, vegeta do smaku
  • mąka do obtaczania 
  • olej do smażenia
 Sposób przyrządzenia:
UWAGA: Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!
  1.  Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!
  2. Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie.Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka.W między czasie dodajemy pieprz.
  3. Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, vegetą i zagęszczamy  zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).
  4. Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.
Smacznego !!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz